Личен раст и развој

Експресивна уметничка терапија

Што е уметничка терапија и како таа може да има корист за вашето ментално здравје?

Цветанка Бурзевска | 10-Jun-2022

Експресивна уметничка терапија

Што е Арт терапија?


Уметничката ( АРТ ) терапија е вид на психотерапија која вклучува и ги поттикнува пациентите да се изразат преку креативен процес и на тој начин да се изразат и разберат себеси и своите емоции. Ги комбинира традиционалните терапии со креативната и емоционалната природа на уметничкото изразување и креација.

Она што секој од нас може да го направи е да најде простор и време за себе да се изрази непречено - преку сликање, цртање, но и танц, глума, песна... На овие принципи се заснова експресивната уметничка терапија.

Уметничката терапија не е час по уметност. Тоа е форма на психотерапија која ги поттикнува луѓето да ги истражуваат своите најдлабоки емоции, да уживаат во слободата на изразување и да комуницираат преку уметнички определби под надзор и водство на обучен арт терапевт.

Може да има многу форми како што се сликарство, цртање, занаетчиство, колаж или скулптура. Не мора да бидете уметници за да ја изберете како форма на терапија, но треба да бидете отворени за експерименти и да имате подготвеност да испробате нови, алтернативни креативни техники.

 

За што се користи и кои се придобивките?

 

Опсегот на уметничка терапија е широк. Може да се користи како форма на третман за многу работи, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на, проблеми со менталното здравје како што се анксиозност, траума и депресија, социјални тешкотии како што се проблеми во врската или комуникацијата и да им помогне на луѓето да се справат емоционално со хроничните или животните - ограничувачки болести.

 

„Креативната терапија се покажа како корисна за многумина на кои им е тешко да ги изразат своите мисли и емоции преку зборови“ – Венди Лим

 

Во однос на менталното здравје, уметничката терапија се смета за исклучително корисен начин за ослободување на заробените емоции, за комуникација на мислите кои тешко се препишуваат со зборови и за разбирање на вашите чувства. Можете да го замислите како начин за подобро запознавање и разбирање себеси како целина.

Иако уметничката терапија не е за секого, таа покажа некои ветувачки резултати во неколку студии спроведени на луѓе со проблеми со менталното здравје, вклучително и намалување на стресот и целокупното ниво на депресија и зголемување на самодовербата. Во секој случај, нејзината растечка популарност е потсетник за сите нас, за важноста да се грижиме за нашиот ум, како и за нашето тело, и да бараме професионална поддршка за себе или за најблиските, во која било форма.
 

Многу клиенти дојдоа на терапија мислејќи дека уметноста е само за деца, или пак дека треба да си талентиран за цртање. Меѓутоа, ги насочувам дека овде најважно е да ги искажеме своите емоции, своите чувства, да извадиме сѐ од себе, да нацртаме некоја одредена ситуација, некое одредено чувство.

Затоа понекогаш знам да им кажам: „Нацртајте. За нештата да бидат појасни.“

Не плашете се од себеси и своите чувства. Прифаќањето на нив е патот кон прифаќање на себеси и на другите околу себе. 

;

Можеби ќе те интересира

payment-methods