Психологија

Што ќе донесе иднината во однос на грижата за менталното здравје?

Седејќи директно на пресекот на нашето физичко здравје и надворешните околности, видовме колку брзо нашите расположенија и однесувања можат да бидат под влијание на околностите и предизвиците, а исто така сфативме колку силни и издржливи можат да бидат нашите умови.

Цветанка Бурзевска | 20-Jun-2022

Што ќе донесе иднината во однос на грижата за менталното здравје?

За краток временски период, пандемијата ја зголеми нашата свест за ранливоста на нашето ментално здравје. Седејќи директно на пресекот на нашето физичко здравје и надворешните околности, видовме колку брзо нашите расположенија и однесувања можат да бидат под влијание на околностите и предизвиците, а исто така сфативме колку силни и издржливи можат да бидат нашите умови.

Но, можеби најважно, сега сме сведоци на промена во нашето размислување за менталното здравје. Загриженоста околу менталното здравје и неговото лекување конечно зазема поголемо место во главниот тек на општеството.

Полето на грижата за менталното здравје постојано се развива, што може да нѐ остави да се запрашаме каде одиме понатаму. Додека чекориме напред во свет со помала стигма, повеќе разбирање и помалку бариери за грижа, прашуваме: како би можела да изгледа иднината на грижата за менталното здравје?

 

Терапијата, повторно достапна за повеќе луѓе

Терапијата понудена по електронски пат, не само што ја зголеми пристапноста во некои околности, туку е докажана и дека е подеднакво ефикасна како и лекувањето лично. И може да остане тука.

Важно е да се забележи дека терапијата со виртуелно присуство не е нова. Во последниве години, студиите покажаа дека овој метод може ефикасно да помогне во лекувањето на состојбите поврзани со анксиозност, страв и траума. Но, бидејќи стапките на посттрауматско стресно растројство се во пораст, Платформата за терапија со ВП до која можете да пристапите од дома, го носи телездравството „на следното ниво“, со тоа што вистински им дава приоритет на пациентите – тие можат да добијат помош кога и каде им е потребна, а честопати е подостапна.

Овој вид терапија со самостојно темпо, не само што обезбедува слобода за пациентот, туку може да помогне и да се премости јазот помеѓу растечката потреба за услуги за ментално здравје и ограничената понуда на здравствени работници.

 

Нови Предизвици – Психоделици

Не можеме да зборуваме за нетрадиционални начини на терапија – или напредок во третманот на менталното здравје – без да разговараме за психоделични лекови.

Психоделиците се нова тема во истражувањето за менталното здравје веќе некое време, а поновите студии дадоа некои ветувачки резултати: пациентите со големо депресивно нарушување забележале подобрување на симптомите со помош на псилоцибин 5 и има некои истражувања за поддршка на терапијата со помош на MDMA како безбеден и ефикасен во лекувањето на тежок, хроничен ПТСН. Доказите, исто така, укажуваат на потенцијалот на психоделиците да помогнат во лекувањето на состојби како нарушено јадење и опсесивно-компулсивно нарушување (OCD).

Но, поради стигматизирањето на психоделичните соединенија во текот на минатиот век, многу луѓе остануваат претпазливи за искуството што го менува умот, затоа што овие лекови можат тоа да го предизвикаат. Како резултат на тоа, имаше притисок за развој на третман кој ги нуди истите придобивки од психоделичен лек без да биде психоделичен.

Без разлика дали сме на работа или дома, напорите на општеството да ја вклопи менталната грижа за себе во сите аспекти од секојдневниот живот веројатно ќе продолжат. Со подлабоки разговори за нашето колективно ментално здравје, полесен пристап до нега преку телездравствени услуги и пробивни третмани, кои се и поинклузивни и поприфатливи, иднината на грижата за менталното здравје звучи како нешто што треба да се очекува и прифати.

;

Можеби ќе те интересира

payment-methods