Детска Психологија

Што значи миленичето за нашето дете?

За многу луѓе, миленичињата се многу сакани членови на семејството кои обезбедуваат поддршка во многу фази од животот. Тие можат да им помогнат на паровите да ја зацврстат својата врска, да делуваат како другарче за играње на малите деца и да обезбедат друштво за родителите кога децата ќе го напуштат домот.

Љупка Атанаскова | 13-Jul-2022

Што значи миленичето за нашето дете?

Земете книга од полица за книги на мало дете и поверојатно е дека ќе најдете протагонист на животно отколку на човек. Од многу гладни гасеници до големи грбави китови, децата изгледаат универзално фасцинирани од животните. Но, иако ликовите во сликовницата честопати се далеку од реалноста, миленичињата со кои многумина од нас делат дом, им нудат на децата пореален поглед на животинскиот свет - и значајна врска што влијае на нив и на многу други начини. .

Разбирањето на таа врска не само што може да им помогне на родителите да го изберат вистинското милениче за своето дете, туку и да им даде подлабок увид во факторите што создаваат навистина успешна врска.

За многу луѓе, миленичињата се многу сакани членови на семејството кои обезбедуваат поддршка во многу фази од животот. Тие можат да им помогнат на паровите да ја зацврстат својата врска, да делуваат како другарче за играње на малите деца и да обезбедат друштво за родителите кога децата ќе го напуштат домот.

Многу родители интуитивно чувствуваат дека грижата за животно може да им понуди на децата вредни лекции за грижа, одговорност и емпатија. 

„Навистина е важно, особено за малите деца, да научат дека нечија перспектива може да се разликува од нивната“, вели Меган Мулер, вонреден професор по интеракција меѓу луѓето и животните на Универзитетот Тафтс, САД.

„Тоа е полесна лекција за учење, можеби, со животно отколку со, да речеме, брат или сестра или врсник“.

Но, тврдењата за благотворното влијание на миленичињата врз децата одат подалеку, сугерирајќи дека миленичињата можат да влијаат на социјалните вештини, физичкото здравје, па дури и на когнитивниот развој на децата, и дека нивното чување е поврзано со повисоки нивоа на емпатија. За децата со аутизам и нивните семејства, грижата за домашни миленици може да помогне да се намали стресот и да се создадат можности да се формираат врски за поддршка.

Во една студија, децата направиле помалку грешки во задачата за категоризација на предмети и им требале помалку потсетници во задачата за меморија кога имало куче во собата.

Истражувањата дури покажале дека, барем за возрасните, едноставниот чин на гледање на нашите миленици како членови на семејството ја подобрува нивната благосостојба. Секако дека во овие истражувања постојат и критики, но луѓето без разлика на резултатите од истражувањата, веруваат дека нивните миленици ги подобруваат здравјето и среќата, дури и кога објективните мерки не покажуваат никаква разлика.

 

Виолета Георгиевска, психолог, семејно системска психотерапија

 

Во меѓувреме, самите деца ги рангираат милениците како едни од најважните суштества во нивните животи, гледајќи ги нивните животински придружници како утеха и емоционална поддршка, како и дека се непогрешливо доверливи за тајна. Некои од тие придобивки се многу тешко да се квантифицираат бидејќи се многу индивидуални, а науката се занимава со популации и голем број.

 „Само затоа што не е многу опипливо и лесно мерливо, не значи дека не е реално“

Плус бенефит: Помалку време поминато пред екраните (компјутер, телевизор, телефон, таблет...). 

Поголем дел од слободното време децата ќе одбираат да си играат со домашните миленичиња, што е многу добар избор и предлог за решавање на огромен проблем на модерното време во 21 иот век. 

 

;

Можеби ќе те интересира

payment-methods