Спортска психологија

Техники во спортската психологија

Придобивки од спортската психологија: Намалена анксиозност Ефективни техники за управување со стресот Поздрава перспектива за себе и за сопствените способности Подобрени атлетски перформанси Кои техники се применуваат?

Елена Јорданова | 27-Jul-2022

Техники во спортската психологија

Клучни техники во спортската психологија

 

Спортските психолози не се фокусираат само на она што се случува на теренот. Тие ги испитуваат сите фактори кои влијаат на перформансите на денот на играта и на благосостојбата на спортистот. Програмите за спортска психологија често вклучуваат обука за вештини во следните области:

 

Визуелизација

 

Позитивните ментални слики одамна се клучен дел од подготовките за спортистите пред натпреварот. Всушност, многу играчи од елитата го припишуваат својот успех на прво визуелизирање на позитивен исход.

Визуелизацијата активира многу исти делови од мозокот - па дури и мускулите - поврзани со успешното дејство. Исто така, ја зголемува свесноста и когнитивната контрола, критични компоненти на менталната кондиција.

 

Ана Пејовска - психолог

 

Притисок и анксиозност

 

Малку работи се толку инхерентно стресни како играњето професионален спорт. Спортистите се под интензивен физички напор, и внатрешен и надворешен притисок, и можат да се грижат за губење на работата. Учењето да се справите ефикасно, и сеуште да настапувате под ваков стрес, е предизвик за секој спортист.

На крајот овој притисок може да биде причина и за анксиозност и за депресија.

 

Рехабилитација

 

Доволно е тешко да се справите со повредите кога целата ваша кариера не е поврзана со вашата физичка благосостојба. За спортистите, тие треба да се борат со стравот дека потенцијално ќе мора да ја завршат својата кариера поради тоа што ќе бидат повредени.

 

Спортските психолози им помагаат на спортистите да негуваат научен оптимизам и мотивација додека закрепнуваат. Ова не само што ја помага рехабилитацијата, туку и гарантира дека тие се со помала веројатност повторно да се повредат со брзање назад на теренот.

 

Внимание и фокус

 

Спортистот треба да биде способен да ги одреди тајмерите, соиграчите, толпата и нивниот внатрешен критичар. Тие не можат да си дозволат одвлекување на вниманието. Недостатокот на внимание може да ги чини играта, натпреварот или дури и да доведе до повреда.

 

Тимска работа и мотивација

 

Многу натпреварувачки спортови вклучуваат играње како дел од тим. Така, спортските психолози им помагаат на спортистите да развијат меѓучовечки односи, да ја зголемат енергијата и мотивацијата и да посредуваат во конфликти. Градењето на овие врски е суштински дел од менталната кондиција.

;

Можеби ќе те интересира

payment-methods