Детска Психологија

Важноста на сонот кај децата

Истражувањата покажуваат дека децата кои редовно спијат доволно имаат подобрување на вниманието, однесувањето, учењето, меморијата и целокупното ментално и физичко здравје.

Љупка Атанаскова | 03-Aug-2022

Важноста на сонот кај децата

Зошто е важен добар ноќен одмор за децата?

 

Спиењето е суштински дел од сечија рутина и незаменлив дел од здравиот начин на живот. Истражувањата покажуваат дека децата кои редовно спијат доволно имаат подобрување на вниманието, однесувањето, учењето, меморијата и целокупното ментално и физичко здравје. Недоволното спиење може да доведе до висок крвен притисок, дебелина, па дури и депресија.

 

 

Која е препорачаната количина на сон на детето?

Таа варира во зависност од возраста. Американската академија за педијатрија препорачува:

 • Доенчиња под 1 година: 12-16 часа
 • Деца од 1-2 години: 11-14 часа
 • Деца од 3-5 години: 10-13 часа
 • Деца од 6-12 години: 9-12 часа
 • Тинејџери 13-18 години: 8-10 часа

На некои деца им е тешко да заспијат, а други имаат проблем да останат да спијат.

 

Совети и трикови:

 • Важно е да се воспостави конзистентна рутина пред спиење. Идеално, рутината треба да започне во исто време секоја вечер. Штом ќе зајде сонцето, почнете да го „навивате“ домаќинството.
 • Затемнете ги светлата
 • Престанете да користите електроника/екрани најмалку еден час пред спиење
 • Ограничете го кофеинот (доилки)
 • Направете топла купка
 • Направете тивка семејна активност како што е читање кратка книга
 • Ако вашето дете се разбуди во текот на ноќта, вратете го во својата соба со што е можно помалку метеж
 • Поставете време за будење кога на детето ќе му биде дозволено да ја напушти својата соба. Детето може да игра тивко до тој момент ако сака.

 

Психолог Ана Пејовска, побарај термин

 

Кои се знаците и симптомите на недостаток на сон?

Недоволното спиење секоја вечер може да има негативни последици за вашето дете. Тие не можат секогаш да се избришат со дополнително спиење следната ноќ. Со текот на времето, недоволното квалитетно спиење секоја вечер може да произведе низа бихејвиорални, когнитивни (ментални) и емоционални симптоми.

Физички симптоми

 • Тешко им е да се разбудат наутро
 • Заспиваат откако се разбудиле и треба да ги будите повторно или постојано
 • Често зевање во текот на денот
 • Се жалат дека се чувствуваат уморни или сакаат да дремнат во текот на денот
 • Претпочитаат да лежат во текот на денот, дури и ако тоа значи недостаток на активности со пријателите или семејството
 • Заспива или изгледа поспано на училиште или дома за време на домашната работа
 • Сакаат редовно да консумираат нездрави стимуланси, како што се масти или шеќер

 

Когнитивни (ментални) симптоми

 • Недостаток на интерес, мотивација и внимание за секојдневните задачи
 • Зголемена заборавеност
 • Заматен вид
 • Тешкотии во учењето нови информации
 • Емоционални симптоми
 • Зголемена нерасположение и раздразливост
 • Зголемена импулсивност
 • Зголемен стрес во текот на денот

Кога вашето дете му „должи“ спиење на умот и телото, тоа се нарекува „долг за спиење“. „Голем долг за спиење“ (недоволно спиење повеќе ноќи по ред) може да резултира со тоа вашето дете да се чувствува ментално исцрпено. Исто така, може да ги влоши симптомите на кое било постоечко однесување, анксиозност и нарушувања на расположението, како што се депресија или биполарно растројство.

 

Што треба да направат родителите ако ништо од ова не функционира? Дали има лекови што треба да се пробаат?

 

Ако вашето дете има дневна поспаност или потешкотии во однесувањето на училиште за кои мислите дека може да се поврзани со недостаток на сон, дефинитивно треба да го посетите вашиот педијатар или психолог. Не би препорачала да му давате на вашето дете какви било „лекови за спиење“ без претходно да се консултирате со вашиот лекар бидејќи многу од нив не се безбедни за децата.

 

;

Можеби ќе те интересира

payment-methods